Thuasne Hungary

Keresés

Égési és plasztikai öltözetek

2017-11-29

A kompressziós terápia hatása

Az úgynevezett kompressziós öltözetek alkalmazása az égési hegek gyógyítására több mint 20 éve kezdődött. A bőrre gyakorolt nyomásnak 25-32 mmHg között kell lenni, azaz a 20 mmHg-es kapilláris nyomás felett, de a még tolerálható határ alatt.  A kompressziós ruhák hatékonyságát égési sérülések kezelésére számos tanulmány igazolja. A mély, másodfokú vagy súlyosabb égési sérülést szenvedett pácienseknél nagy a hypertrophiás hegesedés majd annak következtében a keloidok kialakulásának veszélye. A legalább 12 hónapig tartó megfelelő mértékű kompresszió lelassítja a vérkeringést, csökkenti a kapillárisok számát és a heget laposabbá teszi. A kompressziós terápia hatására a kollagén rostok elrendeződése szabálytalan helyett párhuzamossá válik. Csökkenti a viszketés-érzetet. A gyártó által garantált nyomás a teszteredmények alapján megfelel a 25 Hgmm-nek. A hatékony terápia érdekében a betegeknek a sebgyógyulást követően azonnal, fokozatos hozzászoktatás után napi 24 órában kell viselnie az égési ruhát 12-36 hónapon keresztül.

Cicatrex termékek szerepe az égési sérülés utáni kezelésben

Az égési sérülések utáni rehabilitációban elengedhetetlen fontosságú a kompressziós kezelés. A Cicatrex öltözetek két irányban rugalmas hosszúmegnyúlású anyagokból készülnek, ezért könnyebb a felvételük, jobban követik a test mozgását, kisebb térfogatváltozásokat jól tolerálják. (Azaz nagyobb megnyúlási sávban biztosítják a terápiához elengedhetetlen szükséges 25 Hgmm nyomást.) Cicatrex esetén különböző testrészekhez, életkorhoz, aktivitáshoz többféle alapanyagból és színből lehet választani. Az égési ruházatnál különösen lapos, a külső oldalon elhelyezett varratok és a kötési technika biztosítja a dörzsölés-mentes, sima érintkezést a bőrfelülettel. A minden részletre kiterjedő méretvételi lap adatait számítógépes szoftverbe tápláljuk, amely kikalkulálja a megfelelő nyomást biztosító szabásmintát.


A kompressziós ruházat működési elve:
 

Műszaki paraméterek:

CICATREX Nature, kötött   54 % viszkóz, 27 % poliészter, 19 % elasztán
CICATREX Nature, szőtt 54 % viszkóz, 37 % poliészter, 9 % elasztán
CICATREX Rigid 81 % poliamid, 19 % elasztán
CICATREX Skin 59 % poliamid, 41 % DORLASTAN®
CICATREX Silver 46 % viszkóz, 27 % poliészter, 19 % elasztán, 8 % poliamid, ezüstözött 

Élettartam

A gyártó 6 hónap kihordási időt javasol. Ez idő alatt ugyanis a kenőcsök használata (ami nem tiltott) és a gyakori mosás következtében veszíthet az anyag az eredeti rugalmasságából. 6 hónapra 2 termék felírását javasoljuk, mivel így biztosítható a folyamatos viselet a mosások idejére. A termék és a kiegészítők meghibásodását a szavatosság keretein belül orvosoljuk.

Rendelés menete

 • Ha a cicatrex@thuasne.hu e-mail címre elküldi a sérült testrészről készült fotóit, amin látható a heg elhelyezkedése, kiterjedése a testrészeken  + a zárójelentés másolatát, árajánlatot tudunk adni a szükséges termék(ek)re. 
 • Ha az árajánlatot és rendelési feltételeinket elfogadta, azonnal megrendelheti a terméket. 
 • Ehhez időpontot kell egyeztetni méretvételre cégünk székhelyén (Budapest, 1117 Budafoki út 60., tel: +36 30 456 5505,  +36 1 209 1143). 
 • A megrendelőlap aláírásával és az előleg kifizetése után azonnal tudjuk indítani megrendelését. 
 • A szállítási idő a méretvételhez/megrendeléshez képest kb. 2-3 hét. 
 • Az elkészülésről értesítjük, és újabb időpontot egyeztetünk az átvételre. 
 • Az átvétel során tanácsot adunk a felvételre és ellenőrizzük, hogy az egyedi termék jól illeszkedik-e. 
 • Ezután következik a szoktatás időszaka a páciens otthonában. A kompresszióhoz hozzá kell szokni a szervezetnek, ezért javasoljuk, hogy először csak fél órát viselje a páciens az öltözetet, majd ezt az időt fokozatosan növelje. Előfordulhat a végtagok duzzadása, elszíneződése a kezdeti időben. Az izommunka használatával ez a duzzanat csökkenthető. Természetesen bármilyen kóros jelenség esetén lépjen kapcsolatba kezelőorvosával, és felénk is jelezze a problémát!
 • Amennyiben kb. 1 hét után úgy tűnik, hogy az öltözet problémamentesen viselhető, visszajelzése után elindítjuk a 2. öltözet megrendelését, amely csereként szolgál a mosások idejére. 

 

Amennyiben nem az egyéni megrendelés mellett dönt, hanem a társadalombiztosításhoz egyedi méltányossági kérelmet nyújt be az eszköz támogatásához, abban az esetben az árajánlatunkkal vissza kell mennie kezelőorvosához, aki vényre írja fel az ajánlatban szereplő eszközt és kitölti a szükséges orvosi javaslatokat. A kérelem beadásához szükséges dokumentumok listáját a letölthető dokumentumok között találja a lap alján. A hiánytalanul benyújtott kérelmeket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) pár héten belül bírálja el, és írásban jelzi az érintetteknek a támogatás mértékét (80-90%-os támogatás várható, a fennmaradó összeget kell a kérelmezőnek téríteni.) KGY jogosultság nincs az egyedi kérelemnél.

A határozat kézhez vétele után lehet jelentkezni méretvételre, amire hozza magával az aláírt vényt is. Innentől fogva a folyamat megegyezik a fent leírt megrendelés menetével. Azonban előlegként a vényt és a térítési díjnak megfelelő összeget kérjük el.

A megrendelés feltételei

A termék megvásárlásától egyedi jellege miatt a megrendelést követően vevőink nem állhatnak el.

 

Vevőinknek a megrendeléskor írásban tudomásul kell venniük, hogy az egyedi jelleg miatt a termék kipróbálást igényel, mely során ellenőrizni kell az öltözet megfelelő illeszkedését az esetleges módosítások elvégzéséhez, ezért vállalniuk kell ebben az együttműködést, megjelenést a méretvételi helyen, és hogy az öltözet viselésével, illeszkedésével kapcsolatban felmerülő kérdéseiről, problémáiról, a THUASNE HUNGARY Kft-t a termék kézhezvételét követő 8 munkanapon belül szóban vagy írásban értesíti, illetve szükség esetén az öltözetet javításra visszajuttatja. Ennek elmulasztása esetén a THUASNE HUNGARY Kft. nem tudja sürgősséggel kezelni a termék módosításával kapcsolatos eljárást, illetve nem tehető felelőssé az elmaradt terápiás hatásért.

 

Vevőink a kompressziós öltözetet a használati útmutatóban megadott indikációktól eltérő célokra csak saját felelősségükre használhatják. Az eszköz egy terápia része, ezért a kezelő orvossal folyamatosan konzultálni kell, az előírt kontrollokon meg kell jelenni. Az igényelt módosításokat csak a kezelőorvos jóváhagyása mellett tudjuk végrehajtani.

Egyéni túlérzékenység (pld. allergiás reakciók) és a használati útmutató be nem tartásából eredő károkért a THUASNE HUNGARY Kft. nem vállal felelősséget.

 

A termékekre szavatosság vonatkozik, a 6 hónapos kihordási időn belül a gyártási hibák kijavítását vállalja cégünk, azonban az alak- és méretváltozás miatt (kinövés, hízás, fogyás) szükségessé váló új termék rendelés nem tartozik a minőségi kifogás körébe. Az orvos vagy a páciens által a viselet során később igényelt kiegészítéseket, módosításokat vagy a megváltozott méret miatt készülő öltözetet csak újabb árajánlatunk alapján van mód megrendelni.

A méltányossági eljárás, tekintettel arra, hogy az egyén sajátos helyzetén alapul, kizárólag írásbeli kérelem alapján indulhat. A méltányossági kérelmet benyújthatja a beteg biztosított és az egészségügyi szolgáltatásra jogosult személy, illetve az ő képviseletükben a törvényes vagy meghatalmazott képviselőjük is. A kérelmet minden esetben írásban, a kezelő orvosnak az adott gyógyászati segédeszközre vonatkozó javaslatával együtt kell a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél (NEAK-nál) leadni. A méltányossági kérelemmel kapcsolatos eljárás során az elektronikus kapcsolattartást a jogszabály kizárja. Célszerű a méltányossági kérelemhez csatolni valamennyi kötelező mellékletet és megadni a megfelelő adatokat, mert a méltányossági kérelmek kötelező tartalmi elemei nélkül az eljárást érdemben nem lehet lefolytatni, ezért a kérelmezőt hiánypótlásra fogja felszólítani az eljáró szerv, ami természetesen az eljárás elhúzódásához vezethet.

Méltányossági kérelem

A méltányossági támogatásra vonatkozó kérelemnek tartalmaznia kell:

 • A beteg személyi adatait (név, lakcíme) és TAJ -át
 • 3 hónapnál nem régebbi kórtörténeti összefoglalót, amely igazolja, hogy a beteg kizárólag az igényelt termékkel kezelhető
 • egyedi gyártású gyógyászati segédeszköz esetén a beteg által megjelölt eszköz gyártójának vagy forgalmazójának megnevezését;

Méltányosságból már támogatott gyógyászati segédeszköz javítási díjához nyújtható támogatás esetén:

 • a biztosított nyilatkozatát, melyben megnevezi azt a korábban méltányosságból támogatott gyógyászati segédeszközt, amely javítási díjához kéri a támogatást, és megjelöli, hogy a javítandó eszköz tekintetében mikor részesült méltányosságból támogatásban

Nem támogatott eszköz támogatására vonatkozó kérelem esetén:

 • a kezelő szakorvos javaslatát, amelyből megállapítható a kért eszköz neve, a kért támogatás időtartama, és az eszköz szükségességének indokolása
 • a magyarországi forgalomba hozó gyártói, illetve importbeszerzési árajánlatát,
 • az eszköz megfelelőségét igazoló dokumentációt,
 • a forgalomba hozó nyilatkozatát az eszköz hasznos technológiai élettartamáról

Többletmennyiségre vonatkozó kérelem esetén:

 • a rendelésre jogosult orvos igazolását, ha a beteg ellátásához az adott kihordási időre rendelhető gyógyászati segédeszköz mennyisége nem elegendő.
 • A kérelem beadásához segítséget nyújtanak a NEAK honlapján található nyomtatványok, azonban más formában beadott igények is megfelelőek, ha azok a fenti adatokat és dokumentumokat tartalmazzák. 
 • A méltányossági kérelemről született döntésről értesítést (határozatot) kap a kérelmező, a kezelőorvos és a gyógyászati segédeszköz forgalmazója. 
 • A határozatban a NEAK megállapítja a méltányosságból támogatott gyógyászati segédeszköz adatait, mennyiségét, a támogatás alapjául figyelembe vett árat, és a támogatás összegét, a beteg által fizetendő térítési díjat és a méltányossági támogatás időtartamát is. 
 • A méltányossági alapú támogatás első alkalommal legfeljebb a gyógyászati segédeszköznek a forgalmazó által megjelölt technológiai élettartamára adható. 
 • A méltányossági jogkörében hozott határozat ellen nincs helye fellebbezésnek. A határozat bírósági felülvizsgálatát pedig kizárólag semmisségére hivatkozva [a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 121. §] lehet kérni.

Összefoglaló

A következőket kell a NEAK címére (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, Ártámogatási Főosztály Budapest 1139 Budapest, Váci út 73/A) ajánlott levélben eljuttatni:

 • a gyártó árajánlatát
 • a kezelőorvos által kiállított vényt, melyen az árajánlatban lévő megnevezés és oldaliság szerepel, 2db/6 havi ellátásra, minden különálló termék külön vényen a hátoldalon aláírt betegnyilatkozattal
 • szakorvosi javaslat, zárójelentések fénymásolata
 • kérelmezői űrlapok kitöltve
 • utolsó havi keresetigazolás (gyermek esetén gondviselőé)


Letölthető dokumentumok:

Termékleírás | Használati útmutató | Kezelési kiskönyv | GYIK

Adatlap NEAK (régi OEP) kérelemhez | Szakorvosi javaslat NEAK (régi OEP) méltányossághoz | Tájékoztató NEAK (régi OEP) méltányossági kérelem beadásához

 

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

 

Ajánlott termékek

Termék
Cara kompressziós melltartó
17 990 Ft
Termék
Cicatrex Nature fülpánt
2 790 Ft
Termék
Cicatrex Nature maszk
6 890 Ft
Termék
Cicatrex Nature nyitott maszk
6 990 Ft
Termék
Cicatrex Nature halásznadrág
26 690 Ft
Termék
Cicatrex Nature részleges maszk
5 990 Ft
Termék
Cicatrex Filifine kesztyű
5 590 Ft
Termék
Cicatrex Nature ujjatlan mellény
23 990 Ft
Termék
Cicatrex Nature rövid karharisnya
2 590 Ft
Termék
Cicatrex Nature hosszú karharisnya
5 990 Ft
Termék
Cicatrex Nature hosszú nadrág
29 490 Ft
Termék
Cicatrex Nature rövid nadrág
25 790 Ft
Termék
Cicatrex Nature ujjszétválasztó
1 690 Ft
Termék
Cicatrex AirSkin kesztyű
6 290 Ft