Thuasne Hungary

Keresés

Visszatérés a pályára sérülés után

2018-10-17

Köztudott, hogy a kézilabda igen intenzív tempójú sportág, amelyben gyakoriak az ütközések, hirtelen sprintek, gyors irányváltások, kiegészülve kihívást jelentő technikai és koordinációs elemekkel, úgymint dobás, fogás, passzolás és cselezés. Ezek együttesen fokozott sérülés veszélyét hordozzák magukban.

A leggyakoribb sérülések

Az alsó végtagok sérüléseinek gyakoriságát tekintve a boka sérülések (8-45%) járnak az élen. A legkomolyabbak viszont a térdet (7-27%), különösen az elülső keresztszalagot érintő sérülések. Míg a boka sérülései rendszerint nem annyira súlyosak, a térdszalag rekonstrukciója 6-12 hónap gyógyulási idővel is járhat. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a nők jóval hajlamosabbak az elülső keresztszalag-szakadásra és 4-6-szor gyakrabban szenvednek ilyen sérülést, mint férfi játékostársaik.


Jellemző még a váll és a kézujjak sérülése, a fejre, orra, fogakra kapott ütések, továbbá az izom- és ínszalagsérülések, zúzódások.


Fontos megemlíteni az ún. fáradásos töréseket is, melyek a hirtelen emelkedő és ismétlődő terhelés hatására először fájdalmas duzzanat formájában jelentkeznek az érintett területen, majd a csontra háruló igénybevétel és erőhatás miatt bekövetkezik a csonttörés.


Az időigényes, szakorvost és terapeutát igénylő kezelést elkerülendő, nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, hiszen a gyakori sérülések - különösen az elülső keresztszalag sérülése - hosszú pihenőidőre kényszerítik a játékosokat és a porckopás veszélyét is magukban hordozzák.

Így előzd meg!

Természetesen elengedhetetlen a megfelelő edzettség, egyensúlyérzék, a szükséges technikai készségek és a mozgás koordinációjának elsajátítását célzó tréning:

  • Az ugrás és az esés technikáját javító gyakorlatok végzése már a kezdetektől
  • Strukturált bemelegítés a gyorsaság, egyensúly és a játéktechnika fejlesztését célozva
  • A térd- és boka kontrollálásának begyakorlása fordulásnál és ugrásból leérkezésnél
  • Állóképesség javítása
  • Erőnlét fejlesztése
  • A törzs edzése (szintén nagy igénybevételnek van kitéve a hirtelen irányváltások, fordulások következtében)


A kézilabdát általában parketta vagy műanyag borítású padlón játsszák, amelyeken súrlódás és a lengéscsillapítás is különböző. Kimutatták, hogy az elülső keresztszalag (ACL) sérülése 2,4-szer nagyobb műanyag burkolatú pályán, mint fa borításún. Itt azonban meg kell jegyezni, hogy a PVC padlók életkora is számít, ezért csak korszerű pályákon érdemes játszani és a cipőtalp megfelelő tapadása sem elhanyagolható tényező.

Sérülés után

Mindenképp érdemes időt szánni a rehabilitációra, hiszen bár láthatunk arra is példát, hogy egyes játékosok akár kevesebb, mint fél év után térnek vissza a pályára, ezzel további potenciális sérüléseknek teszik ki magukat. A keresztszalag szakadása után jóval nagyobb az esélye az újabb sérülésnek, de a kellő rehabilitációs idő betartásával ez csökkenthető. Szánj időt a gyógyulásra, ugyanis műtét után minden egyes extra hónap pihenőidő 50%-kal csökkenti az újabb sérülés kockázatát. A fokozatos visszatérés után megelőző tréning alkalmazása javasolt az újabb sérülés elkerülése végett.


Megfelelő talpbetét használata és korábbi sérülések esetén különböző boka- és csuklószorítók, térdrögzítők használata ajánlott. Ezek az eszközök mintegy biztonsági övként funkcionálnak a nem kívánt mozdulatok megelőzésénél, védelmet és biztonságérzetet nyújtva a játékosnak.

________________________________________________

Figyelem! Tanácsaink az orvosi vizsgálatot nem helyettesítik.
Forrás: http://bit.ly/2J3aieShttp://bit.ly/2QQyxQehttp://bit.ly/2OySMW4

Ajánlott termékek

Termék
Sport bokarögzítő
6 290 Ft
Termék
Sport térdrögzítő
12 690 Ft
Termék
Sport ligament térdrögzítő
8 490 Ft
Termék
UP' Kompressziós sportszár
6 490 Ft
Termék
UP' Regeneráló zokni
8 890 Ft
Termék
Neoprén csuklótámasz
2 790 Ft
Termék
Ujjrögzítő sín
790 Ft
Termék
Ligastrap Genu térdrögzítő
13 890 Ft
Termék
Ligaflex Finger csukló- és ujjrögzítő
5 590 Ft
Termék
Ligaflex Action csuklórögzítő
5 690 Ft
Termék
DigiBand ujjpánt
2 790 Ft
Termék
ACCAPI csuklószorító
10 230 Ft
Termék
Tacco Jump talpbetét
2 790 Ft