Thuasne Hungary

Keresés

Hogyan csökkenti a rögzítő a fájdalmat?

2021-11-18

Évente több százezer honfitársunk szenved mozgásszervi panaszoktól. Sokan tudják, hogy ilyen esetben fontos a pihenés, hogy a test tudjon regenerálódni. Rövid pihenő után mindenki folytatni szeretné a napi tevékenységét. A testmozgás egészséges, de hogyan tudjuk ezt felelősségteljesen elkezdeni egy sérülés után? A testmozgás nemcsak az elhízás és az izomépítés szempontjából jó, a kutatások azt is kimutatták, hogy jót tesz a mentális egészségének is. Úgy tűnik, hogy a sokat mozgó emberek boldogabbak, pozitívabban viszonyulnak az élethez és jobban képesek megbirkózni a stresszel.

 

Sérülés után is tanácsos a kezdeti pihentetés után folytatni a mozgást, még akkor is, ha néha fáj. Természetesen bölcs dolog lassítani és több szünetet tartani. Ezenkívül korlátozni kell a túlzott igénybevételt és támogatni az ízületet a mindennapi tevékenységek során. Ehhez gyakran rögzítőt használunk, mert bevált segítségnek bizonyult a mozgási panaszok helyreállításában és a fájdalom csökkentésében. Ebben a cikkben részletesebben elmagyarázzuk, hogy egy rögzítő hogyan csökkentheti a fájdalmat a mozgás során, és milyen hatást fejtenek ki a különböző típusú rögzítők.

 

A rögzítő az ízület támogatásával, stabilizálásával és korrekciójával tudja csökkenteni a fájdalommal kapcsolatos panaszait. Ennek eléréséhez különféle technikákat építettek be a rögzítőkbe, például merevítőket, párnákat, pántokat és ízületeket. Ennek eredményeként számos, a különböző helyzeteknek megfelelő rögzítő áll rendelkezésre.

Mi a rögzítő?

A rögzítő egy olyan orvostechnikai eszköz, amely rugalmas szövet, merevítők, szalagok és/vagy zsanérok segítségével támogatja az ízületet. Gyakran csak a térd- vagy a bokarögzítő jut az eszünkbe, de a test szinte minden ízületére készülnek rögzítők: például nyakrögzítő, derékrögzítő vagy medence rögzítő. A köznyelvben azonban vannak más elnevezések is, amelyeket gyakran használnak ezekre a termékekre: például gallér, heveder vagy öv. A hivatalos orvosi megnevezésük az ortézis. Ebben a cikkben többet megtudhat a különböző típusú rögzítők működéséről.

A síneket ortéziseknek és ezért rögzítőknek is tekintik, ezeket a segédeszközöket merevítőknek is nevezik. Sok más rögzítővel ellentétben ezek a merevítők teljesen korlátozzák az ízület mozgását. Ebben a cikkben többet megtudhat a rögzítők különböző típusairól.

Mikor kell rögzítőt használni?

A rögzítőket gyakran használják a következő panaszokra:

 • Sérülések.
 • Túlterhelés miatti fájdalom.
 • Megmagyarázhatatlan ízületi fájdalom.
 • Osteoarthritis, reuma és egyéb krónikus panaszok.
 • Testtartással kapcsolatos panaszok.

 

A merevítőket és síneket gyakran használják a következő panaszok esetén:

 • Egy ízületen végzett műtét után.
 • Súlyos krónikus panaszok.
 • Carpalis alagút szindróma.

 

Amint láthatja, a rögzítőket elsősorban az ízületben vagy annak tájékán jelentkező panaszokra használják. Ezt a fajta panaszt ezért ízületi panasznak nevezzük. A rögzítőket nem használják izompanaszokra. Izompanaszok esetén leginkább kompressziós harisnyát vagy hőterápiát alkalmaznak.

Hogyan enyhítheti a rögzítő az ízületi fájdalmat?

A rögzítők sokfélék lehetnek. Egyes rögzítők enyhe kompressziót fejtenek ki, míg más rögzítők az egész ízületet rögzítik. Az alábbiakban röviden áttekintjük a különböző rögzítő típusokat, és elmagyarázzuk, hogyan működnek. Konkrétabb információkért tekintse meg a mozgáspanaszokkal foglalkozó oldalunkat. Ez az oldal tartalmazza részletes cikkeinket az ízületenként, tevékenység és betegség szerint.

 

Ahhoz, hogy megtudjuk a rögzítő hogyan tehermentesítheti az ízületet és hogyan járul hozzá a gyógyuláshoz, fontos tudni, hogy az akut mozgáspanaszok szinte mindig három szakaszon mennek keresztül:

 • Gyógyulási szakasz; a sérülés után azonnal bekövetkező szakasz, ahol fontos a pihenés (legfeljebb 10 nap). A hűtés fontos az első 72 órában.
 • Újrakezdési szakasza; ebben a szakaszban újrakezdjük a napi tevékenységeket. Ez nagyon fontos a sérülésből való teljes felépüléshez. Fontos azonban, hogy ebben a szakaszban ne terhelje túl az ízületet.
 • Megelőzési szakasz; ebben a szakaszban a sérülés meggyógyult, de különösen fontos elkerülni, nehogy újabb sérülés történjen a munka vagy sporttevékenység során.

 

Az a fázis, amiben éppen tartózkodik, nagyban meghatározza a rögzítővel szemben támasztott követelményeket is. A rögzítők működésük szerint öt típusra oszthatók: kompressziós rögzítők, támasztó rögzítők, stabilizáló rögzítők, korrekciós rögzítők és merevítők. Ezeket az alábbiakban részletesebben megvitatjuk.

Kompressziós rögzítők

Ezek a rögzítők támogatást nyújtanak az ízületnek a kompresszió (nyomás) segítségével. Az ilyen típusú rögzítőknek tehát nincsenek merevítők vagy ízületek, ezért teljesen rugalmasak. Ez a típusú rögzítő nem korlátozza a mozgást, ezért viszonylag könnyen használható. Mivel a rögzítő elég vékony, nincsenek kiálló részei, ezért elég jól elrejthető a ruha alatt. Ezenkívül a kompressziós rögzítők általában olcsóbbak, mint a más típusú rögzítők. Éppen ezért a kompressziós rögzítők főleg enyhébb   mozgáspanaszokra alkalmasak. Olvassa el ezt a cikket a kompressziós rögzítőkkel kapcsolatos további információkért.

 

Cél: Enyhíti a fájdalmat, korlátozza az ízület duzzanatát.

Indikációk: (Sport) sérülések, zúzódások, kisebb sérülések, enyhébb ízületi panaszok.

Tevékenységek: Ezeket a rögzítőket ajánljuk a mozgáspanaszok első szakaszában, a pihenő szakaszban, és közvetlenül a sérülés után, például napi tevékenységek (háztartási munkák), munka és könnyű sporttevékenységek (séta) újrakezdésekor.

Támasztó rögzítők

Ezek a rögzítők a kompressziós támasz mellett párnák, szalagok vagy a rugalmas merevítők segítségével az ízület körül is támasztást nyújtanak. Ezek a rögzítők ezért nagyobb megtámasztást nyújtanak, mint a csak rugalmas anyagból készült társaik. Mivel a rögzítőben lévő összes anyag rugalmas, így is képes bármely mozgás elvégzésére, csakúgy, mint a kompressziós rögzítők esetén. Olvassa el ezt a cikket, ha többet szeretne megtudni a szalagokról, merevítőkről és párnákról.

 

Cél: Enyhíti a fájdalmat, megakadályozza vagy korlátozza a duzzanatot, és jobban kontrollálja a mozgást.

Indikációk: Osteoarthritis, reuma, gyulladás, enyhe vagy közepesen súlyos panaszok (és megerőltetés) és enyhe vagy közepesen súlyos (sport) sérülések vagy zúzódások.

Tevékenységek: A sérülést követő tevékenységek folytatása, napi tevékenységek, munka és ellenőrzött sportok (pl. kocogás - fitnesz).

Stabilizáló rögzítők

Ennek a rögzítőnek az a célja, hogy stabilizálja az ízületet, ezért gyakran használják instabilitással járó panaszok esetén, mint például kificamodott boka vagy instabil térd. A szélsőséges mozgások vagy a megerőltetés súlyosbíthatják a fájdalmas panaszokat, és káros hatással lehetnek a gyógyulásra. Ennek eredményeként ez a típusú rögzítő korlátozza ezeket a mozgásokat, így az ízület pihenhet. Az ilyen típusú rögzítők számos merev részből állnak, például ízület vagy merevítő, amelyek korlátozzák a fájdalmas és káros mozgásokat.

 

Cél: Megakadályozza a fájdalmat, megelőzi a panaszokat, ellenőrzi és irányítja az ízület mozgását és / vagy korlátozza az ízületi kilengéseket (például megakadályozza a bokája kifordulását).

Indikációk: Közepesen súlyos vagy súlyos panaszok, instabilitási panaszok, boka rándulás vagy ficam, térdszalag sérülés, (sport) sérülés.

Tevékenységek: Napi tevékenységek, ellenőrizetlen sporttevékenységek / kontakt sportok (például foci, jégkorong, röplabda, kosárlabda).

Korrekciós rögzítők

Számos mozgáspanasz a helytelen testtartás vagy az ízületi koordináció eredménye. Ezért ennek a rögzítőnek az a célja, hogy az ízületet a megfelelő helyzetbe állítsa. Egy példa, amelyet sokan ismernek, az a testtartásjavító pánt, amely a lapockákat hátrahúzza a hát felső szakaszának korrigálásához. A korrekciós rögzítők azonban mindenféle ízülethez rendelkezésre állnak, és gyakran használják krónikus panaszok esetén.

 

Cél: Fájdalomcsillapítás, megakadályozza a panaszokat, csökkenti a terhelést, a műtétek elhalasztása.

Indikációk: Osteoarthritis, rendellenes ízületi helyzet, testtartással kapcsolatos panaszok.

Tevékenységek: Valamennyi napi tevékenység, séta és munka.

Merevítők

Bizonyos esetekben az ízület stabilizálása, korrigálása és megtámasztása nem elegendő. Ez akkor fordulhat elő, ha meglehetősen súlyos panaszról van szó, például törésről vagy gyulladásról. Bizonyos esetekben nem lehet csak egyfajta mozgást kiiktatni. Ezekben az esetekben merevítőt használnak annak biztosítására, hogy az ízület elegendő pihenést kapjon és a megfelelő helyzetben maradjon. A legtöbb esetben nem tanácsos egész nap viselni a merevítőt, mert ez az izmok ellazulását okozhatja.

 

Cél: Fájdalomcsillapítás, pihenés útján történő gyorsabb gyógyulás, a tevékenységek folytatása.

Indikációk: Osteoarthritis, carpalis alagút szindróma, törés, gyulladás.

Tevékenységek: Éjszaka / pihenés, napi tevékenységek és munka.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő rögzítőt

Nagyon fontos, hogy a panaszának leginkább megfelelő rögzítőt válasszon. Ha nem megfelelő rögzítőt használ, akkor az eszköz nem fog működni, sőt nagyobb kárt okozhat. Megfelelő felmérés céljából forduljon orvosához.

Ha egyértelmű indikációja vagy panaszleírása van, akkor is nagyon nehéz kiválasztani a megfelelő rögzítőt. Sokféle típusú rögzítő létezik. A Thuasne-nak például már 35 különböző térdrögzítője van. A választás megkönnyítése érdekében kidolgoztunk egy Eszközválasztót. Pár rövid kérdés után azonnal konkrét tanácsot kaphat.
 

________________________________________________

Figyelem! Tanácsaink az orvosi vizsgálatot nem helyettesítik.

Források: https://www.rekenleven.be/

Ajánlott termékek

Termék
Swedish P. női tartásjavító heveder
19 790 Ft
Termék
Swedish Posture gyermek tartásjavító (12-16 éves)
16 890 Ft
Termék
Swedish Posture gyermek tartásjavító (6-12 éves)
16 890 Ft
Termék
Posture Balance tartásjavító ülőke
37 090 Ft
Termék
Posture Back Stretch Pro deréktámasz
19 690 Ft
Termék
LombaMum kismama hastartó
24 590 Ft
Termék
Lombax derékrögzítő
16 990 Ft
Termék
LombaStab derékfűző
34 290 Ft
Termék
LombaSkin derékrögzítő
19 490 Ft
Termék
Ujjrögzítő sín
1 090 Ft
Termék
Hospital haskötő
5 390 Ft
Termék
Ligastrap Genu térdrögzítő
16 990 Ft
Termék
Ligastrap Malleo bokarögzítő
10 090 Ft
Termék
Thera-band gimnasztikai labda
11 590 Ft
Termék
Neoprén patella pánt
5 490 Ft
Termék
Silistab Epi könyökrögzítő
9 390 Ft
Termék
GenuSoft térdszorító
4 590 Ft
Termék
GenuExtrem térdszorító
7 290 Ft
Termék
GenuAction térdszorító
6 090 Ft
Termék
Ligacast Air + bokasín
9 690 Ft

Sütibeállításokkal kapcsolatos információk

Az med-pont.hu weboldala sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekében.

Ezen sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát, és látogatóink azonosítása nélkül gyűjtenek információt a használatáról.
 

Használt sütik:

 • Munkamenet (session) sütik
 • Használatot elősegítő sütik az Ön által megadott adatok megőrzéséhez, űrlapok kitöltésének elősegítéséhez, biztonságos belépéshez stb.
 • Csökkentett funkcionalitású Google Analytics

Az alapvető működés biztosítása mellett, ezen sütik a weboldal használatáról részletesebb, elemzési célú információszerzést tesznek lehetővé, így segítenek weboldalunk ügyfélfókuszú továbbfejlesztésében.
 

Használt sütik:

 • Alap működést biztosító sütik
 • Teljes funkcionalitású Google Analytics

Az alapvető működés biztosítása, és a felhasználást javító sütik mellett, ezen sütik a weboldal felhasználói szintű viselkedési adatainak gyűjtésével segítenek, hogy látogatóink számára releváns ajánlatokat kínáljunk.
 

Használt sütik:

 • Alap működést biztosító sütik
 • Google Ads
 • Teljes funkcionalitású Google Analytics
 • Facebook