Thuasne Hungary

Keresés

Cikkek

Gyakori síbalesetek

Annak ellenére, hogy sok ember teljesen felhőtlenül élvezheti a vakációját, sajnos számolnunk kell azzal is, hogy a téli sportokat űzők sokkal nagyobb veszélynek teszik ki magukat a tengerparton nyaralókkal ellentétben. A leggyakoribb sérülések a fejet, térdet, vállat, gerincet és hüvelykujjat érintik.

Így kerülhetők el a síbalesetek!

A nagy sérüléssel járó síbalesetek kockázata jelentősen csökkenthető megfelelő felkészüléssel és tudatos jelenléttel. A teljesség igénye nélkül íme azok a lényeges tényezők és szabályok, melyek betartásával hozzájárulhatunk testi épségünk megőrzéséhez.

A világ legjobb sípályái

Magyarországon több mint 500 000 ember (a népesség 5%-a) űzi ezt a fajta téli sportot, mely nem tűnik kevésnek, ám a növekvő tendencia ellenére a nyugati országokhoz képest alul maradunk még. Összehasonlításképpen Szlovákiában és Németországban 18%, Andorrában, Csehországban, Izlandon és Svédországban 20%, Finnországban 24%, Norvégiában 25%, Ausztriában 36%, Svájcban pedig 37% a síelők aránya.

A futók leggyakoribb sérülései 6. rész: iliotibiális szalag szindróma

A vastag kötőszövetes szalag gyulladását nevezzük iliotibiális (ITB) szindrómának, mely az IT szalag és a combcsont (femur epicondylus) dörzsölődésének eredményeként alakul ki. Tipikus panasz az éles, égető fájdalom a térd lateralis oldalán, mely a futás folyamán erősödhet.

A futók leggyakoribb sérülései 5. rész: talpi bőnye gyulladás

A talpi bőnye egy rostos kötőszövet, mely a talpon, a sarok és a lábujjak között húzódik és futáskor energiát vezet át. Nagyobb valószínűséggel alakul ki talpi bőnye gyulladás magas lábboltozattal vagy lábboltozat süllyedéssel rendelkezőknél és izomlazaság vagy kötött izom esetében.

A futók leggyakoribb sérülései 4. rész: Sípcsont körüli fájdalom

Medialis tibialis stressz szindrómaként is ismert, melyet a lábszár elülső és a sípcsont mögötti izmok sérülése, illetve az elülső részén lévő inak gyulladása eredményez. Tünetei: szúró fájdalom egyik vagy mindkét lábszár sípcsontjában. A fájdalom különösen edzés után jelentkezik, ugró, gyorsító mozdulatoknál felerősödve. Duzzanat is előfordulhat.

A futók leggyakoribb sérülései 3. rész: Futótérd szindróma

Patellofemorális stressz-szindróma néven is ismert.  Olyan mozgás beszűkülést okozó elváltozás, mely során a térdízület mozgásakor a térdkalács erőteljesen a combcsont végéhez dörzsölődik. A futótérd szindróma idővel porcleváláshoz vezethet.

A futók leggyakoribb sérülései 2. rész: Bokaficam

A boka rándulása a leggyakoribb akut sérülés, mely a futókat sújtja. Traumás sérülés mely, a láb befelé fordulásakor következik be. A boka ezirányú mozdulata a külső oldali szalagokat arra kényszeríti, hogy az egészséges mozgásterületen túl nyújtsanak, mely a szalagok megnyúlását, vagy elszakadását eredményezi.

A futók leggyakoribb sérülései 1. rész: Achilles-ín gyulladása

A futók sérüléseit legtöbbször túlterhelés okozza, mely ismételt terhelés hatására jön létre. A gyakori okok közé tartozik a drasztikus változás az edzés mennyiségében, biomechanikai hiányosságok, nem megfelelő cipőben való futás stb.

A bokaficam súlyossági fokai

A boka sérülései rendkívül gyakoriak, és a bokaficam (a bokaszalagok sérülése) az egyik legsűrűbben előforduló mozgásszervi sérülés. A bokát érintő egyéb sérülések közé tartozik a csonttörés, az izmok szakadása és az ín túlzott igénybevétele.

 

A boka leggyakoribb sérülése az enyhébb sérülések közé tartozó ficam, a boka szalagjainak részleges szakadása. Ha odafigyelnek a helyes ápolásra, általában körülbelül 6-8 héten belül gond nélkül gyógyul, bár a duzzanat tovább is fennállhat.