Thuasne Hungary

Keresés

SZÜKSÉGEM VAN ORVOSRA VAGY GYÓGYTORNÁSZRA?

Bokaficam kezelésének lehetőségei

RICE PROTOKOLL:

R: REST – PIHENTETÉS Meg kell próbálni a lehetőségek szerint tehermentesíteni a sérült bokát, legalább az első napon vagy még tovább.

I: ICE – JEGELÉS Használjon jégcsomagot (pl. fagyasztott borsót) naponta többször alkalmanként akár 10 percig is. Ez segíthet a duzzanat és a fájdalom kezelésében.

C: COMPRESSION - KOMPRESSZIÓ Helyezzen fel megtámasztást, bokarögzítőt a duzzanat csökkentése és a stabilitás fenntartása érdekében.

E: ELEVATION - FELPOLCOLÁS Polcolja fel a bokát pihenés közben, hogy csökkentse a duzzanatot és a fájdalmat.

Néhány nap múlva kezdje el használni a sérült bokát, és próbáljon enyhén ráterhelni. A fájdalomcsillapítók hasznosak lehetnek, például paracetamol vagy ibuprofen.

Szükség van orvosra vagy gyógytornászra?

Ha súlyos a sérülés, vagy elhúzódik a gyógyulás, a szakorvos gyógytornára utalhatja, de általában ez nem szükséges egy bokaficamnál. Mind a fizioterápia, mind a masszázs azonban gyorsíthatja a regenerálódási időt, és csökkentheti a bokaproblémák kiújulásának esélyét.

A testmozgás elősegíti a boka körüli izmok erősítését. Néhány ember hajlamosabb a bokaficamra, néha a gyenge izmok miatt, és az ismétlődő ficamok a boka instabilitásához vezethetnek.

Gyakorlatok a boka erősítéséhez:

• Mobilitás és nyújtás

• Erősítő gyakorlatok

• Priopriocepciós gyakorlatok *

• Funkcionális gyakorlatok

* Mi a propriocepció?

A propriocepció a testünk azon képessége, amely az ízületekben végbemenő mozgásokat és az ízületek helyzetét képes érzékelni. Ez a képesség lehetővé teszi számunkra, hogy tudjuk, hol helyezkednek el a végtagjaink a térben anélkül, hogy rájuk néznénk. Ez fontos minden hétköznapi mozgás során, de különösen az bonyolult sportmozgásoknál, ahol pontos koordinációra van szükség.

Kell viselnem bokarögzítőt?

A bokaficamokat súlyosságuk szerint osztályozzák, és a súlyosságtól függően ajánlott bokarögzítőt viselni.

A bokatörés kezelésének lehetőségei

  • Polcolás és jegelés: A boka felpolcolása és jegelése segíthet csökkenteni a duzzanatot. Ez segíthet a fájdalom csökkentésében és a további károsodások megelőzésében.
  • Rögzítés vagy műtét: A törést rögzítéssel vagy műtéti beavatkozással lehet kezelni, és rendszerint hat-tizenkét hetet vesz igénybe a gyógyulása. Előfordulhat, hogy a beteg négy-hat hétig nem tud visszatérni a munkába.
  • Ha nincs szükség műtétre, akkor kezdetben egy sínt használhatunk a törött boka rögzítésére, a betegnek pihennie kell, és egy ideig nem terhelheti a bokáját. A duzzanat lelohadása után alkalmazható gipszelés vagy járótalp, a boka megtámasztására és rögzítésére. A rögzítésre általában körülbelül hat hétig van szükség.
  • Egyes bokatörések sebészi beavatkozás nélkül is meggyógyulhatnak, a súlyosabb törések azonban sebészeti beavatkozást igényelhetnek.

 

A törés típusa meghatározza, hogy milyen gyorsan lehet terhelni a bokát, és kezdetben szükség lehet mankókra. Gyakran írnak fel járótalpat a gyógyulás elősegítésére.

Nyomonkövetés

A gyógyulási folyamat során normál esetben ortopédiai kontrollo(ko)n kell jelentkeznie.