Thuasne Hungary

Keresés

A BOKAFICAM SÚLYOSSÁGI FOKAI

A boka sérülései rendkívül gyakoriak, és a bokaficam (a bokaszalagok sérülése) az egyik legsűrűbben előforduló mozgásszervi sérülés. A bokát érintő egyéb sérülések közé tartozik a csonttörés, az izmok szakadása és az ín túlzott igénybevétele.

Bokaficam

A boka leggyakoribb sérülése az enyhébb sérülések közé tartozó ficam, a boka szalagjainak részleges szakadása. Ha odafigyelnek a helyes ápolásra, általában körülbelül 6-8 héten belül gond nélkül gyógyul, bár a duzzanat tovább is fennállhat. Noha több hónapig is tarthat a teljes gyógyulás, a legtöbb beteg úgy találja, hogy néhány héten belül visszatérhet a munkába, és 12 héten belül visszatérhet a sporttevékenységekhez. A sporttevékenység újrakezdésekor a szakorvos vagy a gyógytornász bokarögzítő használatát javasolhatja, amíg a boka elég erős nem lesz ahhoz, hogy anélkül sportoljon.

A bokaficam különböző súlyossági fokai:

A ficam mértéke Szalag sérülés Tünetek
1. fok Részleges szalagszakadás Enyhe duzzanat és fájdalom, de a páciens minimális fájdalom mellett képes a járásra
2. fok A szalag nem teljes szakadása némi funkcionális károso-dással Közepesen súlyos duzzanat és fájdalom, némi fájdalom terheléskor és járáskor, némi instabilitás
3. fok A szalag teljes szakadása és integritásának elvesztése Súlyos duzzanat és fájdalom, ráterhelés- és járásképtelenség, közepesen súlyos-súlyos instabilitás

 

 

A Boka törései     

A bokaficamhoz hasonlóan, a törések szintén viszonylag gyakori sérülések. Ha a sérülés nem súlyos, akkor nehéz megállapítani, hogy a boka eltört-e, vagy éppen csak kificamodott. Röntgenfelvétellel megbizonyosodhatunk arról, hogy van-e törés, és ha igen, akkor mi a legmegfelelőbb kezelés.

 

A boka törésére utaló jelek lehetnek (a fájdalom, gyengeség és a duzzanat mellett), ha valaki nem tud járni vagy súlyt helyezni a bokájára, ha reccsenő hangot hall a sérülés során, ha a boka csontja furcsának tűnik, vagy kitüremkedik a bőrén.

 

A feltételezett töréseket a lehető leghamarabb meg kell vizsgáltatni egy traumatológián.

Törés típusok: a csonttörések a törött csontterület szerint vannak osztályozva.